Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

De herfstvlieg is 6 tot 7 millimeter groot en is herkenbaar aan een borst met vier donkere strepen en een geel achterlijf met een zwarte rugstreep. Bij vrouwtjes is het geel minder helder terwijl de ogen kleiner zijn als bij de mannetjes. Deze hebben opvallend grote ogen die bijna tegen elkaar aan staan. Deze variant heeft veel weg van de huisvlieg, maar heeft een geheel eigen leefwijze.

Ontwikkeling van de herfstvlieg

Vrouwtjes leggen in het voorjaar hun eitjes net onder het oppervlakte van voornamelijk verse paarden- en koeienmest. Per keer leggen ze tussen de 6 tot 26 eitjes waaruit de larven worden geboren. De larven voeden zich met de mest en zullen verpoppen tot een volwassen vlieg. Dit proces duurt ongeveer 2 weken.

Leefomgeving

Herfstvliegen leven in de zomer in het open veld waar ze zich voeden met stuifmeel en honing. Transpiratiegeur van mens en vooral dier trekt de vlieg aan en ze kunnen zich zeer hinderlijk rond de mond, ogen en neus ophouden. In de herfst gaan grote zwermen herfstvliegen op zoek naar een veilige plek om te overwinteren. Holle bomen, spouwmuren en hoge gebouwen zoals flats en kantoren zijn favoriet. Ze kunnen ook een zolder van een woning uitkiezen. In de lente verspreiden ze zich door de oplopende temperaturen door het gebouw of woning, op zoek naar een mogelijkheid om de buitenlucht te bereiken.

Schade en preventie

Vooral in grote getalen zijn de vliegen zeer hinderlijk voor mens en dier. Ze kunnen parasieten en bacteriƫn met zich meedragen. Preventie is vooral mogelijk door openingen af te sluiten met tochtstrippen, kit of klimplanten. Ramen en deuren kunnen worden voorzien van een hor. Open de ramen in het voorjaar zodat de vliegen het pand kunnen verlaten. Blijven de vliegen jaarlijks terugkomen, dan is het aan te raden om een professional in te schakelen. Met een bestrijdingsmiddel zullen alle naden, kieren en openingen worden behandeld.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons