Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722

Larven van de tapijtkever hebben een gedrongen en eivormig uiterlijk met goudbruine haren. Ze hebben een lengte tussen de 4 en 5 millimeter. Volwassen tapijtkevers zijn na het verpoppen kleiner van omvang. De ovaalvormige kever is 2 tot 3 millimeter groot en is herkenbaar aan een doffe zwart-bruine kleur met 3 onscherpe lichtbruine tot witte dwarsbanden.

Ontwikkeling van de tapijtkever

De tapijtkever kent 4 ontwikkelingsstadia. Hij transformeert van ei, larve en pop tot volwassen kever. Een volwassen kever leeft slechts 7 tot 41 dagen, terwijl de fase van larf tussen de 2 en 12 maanden zal bedragen. Hierdoor ontwikkelen zich 1 tot 3 generaties per jaar. De larven voeden zich met dierlijk voedsel en kunnen hierbij grote schade aanrichten. Omdat ze in een woning grote afstanden kunnen afleggen is het lastig om de bron van de overlast op te sporen. Volwassen tapijtkevers voeden zich met nectar en stuifmeel en zijn niet meer schadelijk.

Leefomgeving van de tapijtkever

De tapijtkever heeft de voorkeur voor een droge omgeving. De larven leven graag in donkere en slecht bereikbare plaatsen. Vooral in oude huizen kan de kever zich goed ontwikkelen. Natuurlijk isolatiemateriaal, zoals paardenhaar, wollen producten en bouwvilt zijn een favoriete leefomgeving. Een volwassen kever komt op het licht af en zijn uitstekende vliegers, waardoor ze zich vooral buitenshuis zullen ophouden.

Schade en bestrijding

In de vrije natuur is de tapijtkever een zeer nuttige beestjes, omdat ze dode dieren opruimen. Binnenshuis kunnen ze grote schade geven aan producten van wol, stof en bont, en producten van dierlijke oorsprong. Preventief is een goede hygiƫne belangrijk en kan het helpen om naden en kieren te dichten. Ook vogelnesten onder dakpannen of dierlijke kadavers moeten worden verwijderd. Aangetaste kleding moet worden gewassen op een temperatuur van minimaal 60 graden. Helpt dit onvoldoende dan kunnen de besmette spullen 4 dagen worden gekoeld bij een temperatuur van -20 graden. Chemische bestrijding kan het beste worden gedaan door een professional.

Direct hulp nodig? Bel naar 06-21867722.
Stuur u liever een mail? Contacteer ons